2012. jún 25.

Varga Ferenc József kapta a Karinthy-gyűrűt

írta: humorista
Varga Ferenc József kapta a Karinthy-gyűrűt

karinthy_gyuru_2012.JPGA legrangosabb humorista-elismerést, a Karinthy-gyűrűt 1975 óta minden évben, június 24-én, Karinthy Frigyes születésének évfordulóján osztják ki a Rádiókabaré kiemelkedő teljesítményt nyújtó humoristáinak, szerzőinek.

A kiváló humorista, Varga Ferenc József, az idei Karinthy-gyűrű tulajdonosa így olyan illusztris humoristák társaságába került, mint Hofi Géza, Fábry Sándor, Maksa Zoltán, Kőhalmi Zoltán, Bödőcs Tibor, Litkai Gergely és Kovács András Péter.

A díjazott humorista az elmúlt években szinte minden Rádiókabaréban szerepelt

radiokabare_foszerkeszto.JPGA díj átadásán Sinkó Péter, a Rádiókabaré főszerkesztője kiemelte, hogy Varga Ferenc Józsefnek van egy kimondottan rádiós találmánya, az „ott felejtett mikrofon”, amely hihetetlenül népszerű a kabaré hallgatóinak körében. A rendkívül termékeny humorista az elmúlt években csak akkor hiányzott a Rádiókabaréból, ha épp’ külföldön volt, egyébként minden adásban hallhatóak voltak írásai.

A Karinthy-gyűrű egy 10,15 gramm súlyú aranygyűrű (a súly a díjazott ujjméretétől is függ), mai áron véséssel és logóval együtt kb. 120,000,- Ft-ba kerül. Sinkó Péter külön felhívta a humorista figyelmét, hogy ennél olcsóbban ne adja el senkinek. A kitűntetés kapcsán Sinkó kiemelte, hogy nem szabad megfeledkezni a kiváló barátról, Aradi Tiborról, a kabaré egyik legsikeresebb színészéről sem, hiszen neki is elévülhetetlen érdemei vannak Varga Feri sikereiben.

Aradi_Tibor_Radiokabare.JPGA mikrofont ezután Aradi Tibor ragadta magához, aki azzal kezdte a humorista méltatását, hogy kettő dolog miatt utálja Varga Ferenc Józsefet: „egyrészt, mert kapott egy díjat helyettem, másrészt mert beszédet kell mondanom, amit még jobban utálok…”.

Aradi szakított a hagyományokkal, ő nem a humorista múltját méltatta, hanem a jövőjéről beszélt. Varga Ferenc József ugyanis június 28-án Tajvanra költözik és a humorista előtt álló egy évről beszélt. (Hamarosan erről videó is elérhető lesz a blogon.)

Karinthy_gyuru_atadas.JPGA Karinthy-gyűrűt „a Rádiókabaré műsoraiban nyújtott kiemelkedő művészi munkájáért” az MTVA vezérigazgatója, Dr. Böröcz István és Magyar Rádió nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Jónás István adták át Varga Ferenc József. A humorista köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették pályáját, külön kiemelte Aradi Tibort, akit rögtön meg is kért, hogy tartsa egy kicsit a gyűrűt és az oklevelet, amíg ő elmondja beszédét. (A beszéd meghallgatható a szombati Rádiókabaréban, de hamarosan itt a blogon is.)

A díjátadás után kiváló humoristák gratuláltak a díjazottnak, úgymint Maksa Zoltán, Kövesdi Miklós Gábor, Gulyás Zoltán, Ürmös Zsolt, Selmeczi Tibor, Orosz Gyuri, Trunkó Barnabás, és a színész-humorista Vida Péter. A Dumaszínházat Litkai Gergely és Kovács András Péter képviselte.

UPDATE: fotók a Karinthy-gyűrű átadásról

Kedves Varga Ferenc József!

Méltó helyre került a Karinthy-gyűrű, a Humorista Blog nevében őszinte szeretettel gratulálok:

Szép Bence

Humorista Blog linkajánló

Varga Ferenc József weboldala

Családi szórakoztató műsor szinte bármilyen rendezvényre

Születésnapra ajándékozz humoristát

Tippek gyerekműsorok közreműködőinek kiválasztására

Szólj hozzá

fábry hofi dumaszínház bödőcs humorista humoristák Rádiókabaré Varga Ferenc József Aradi Tibor Sinkó Péter Karinthy-gyűrű