A legkisebb humorfesztivál - a Stand Up Brigád humoristái a Művészetek Völgyében
2012. augusztus 17. írta: humorista

A legkisebb humorfesztivál - a Stand Up Brigád humoristái a Művészetek Völgyében

stand_up_humoristak_Muveszetek_Volgye.jpgLassan két hete, hogy az utolsó humorista is elhagyta a Művészetek Völgyét, Magyarország legkisebb humorfesztiválját – épp’ ideje, hogy írjak a rendezvényről. A humorista-staféta helyszíne, ahol a stand up-osok egymásnak adták a mikrofont, Taliándörögd, a hazai Humorista-Szilícium-Völgy.

Kezdjük azzal, hogy a fesztivált a legeslegutolsó pillanatban szerveztük meg, a legtöbb sajtóorgánumban egyszerűen azért nem tudott megjelenni a beharangozója, mert már rég’ megvolt a lapzárta. A dörögdi stand up-estek híre ezért jórészt szájról szájra (vagy a Facebookon megosztásról megosztásra) terjedt. A humorestek programja tehát a rendezvény előtt pár nappal állt össze, miután kiderült, hogy a Művészetek Völgye programjában 2012-ben nem szerepel stand up comedy, a taliándörögdiek (élükön Ambrus Ildikóval) viszont ebbe nem akartak belenyugodni.

erdei_sandor.jpg

A Művészetek Völgyének egyébként van egy évtizedes „hagyománya”. A rendezvény előtt néhány héttel a szervezők kétségbeesetten körbehaknizzák a hazai médiumokat, hogy elmarad a Völgy, mert nincs pénz, nincsenek támogatók, nagy baj van, aztán az esetek döntő többségében hirtelen lett lóvé, lett fesztivál. Idén a stand up-ra nem jutott pénz, de ez nem különösebben zavarta a fellépőket, hiszen kivétel nélkül minden humorista a saját útiköltségén, a szabadsága terhére utazott el Taliándörögdre, hogy szórakoztassa a nézőket. Nem akarok különösebben nagy feneket keríteni ennek, de azért mégis büszkeséggel tölt el, hogy a Stand Up Brigád társulatához tartozom, ahol a humoristák egytől egyig fontosnak érezték, hogy jelenlétükkel támogassák a rendezvényt.

muveszetek_volgye_stand_up.jpgAz első napon a Klastrom kocsma látta vendégül a fellépőket, név szerint Szikra Lászlót, Ihos Józsefet és a stand up est műsorvezetőjét, Ürmös Zsoltot. Nem voltam jelen az eseményen, így csak a törzsnézők beszámolói alapján írhatom azt, hogy a humoristák kiváló felütéssel nyitották meg hazánk vállaltan legkisebb stand up fesztiválját. A nézői „törzsgárda” elmondása szerint az igazi meglepetést Ihos József szerezte, akiről a legtöbb nézőnek Kató néni ugrott be, de a fejkendő otthon maradt, helyette előkerült a gitár és – bár nem volt leprás a nézőtéren, de - leesett az álla mindenkinek… Ihos humorban és zenében is nagyon rendben van!

A második nap Szikra Laci és Ürmös Zsolt nőhiányban szenvedett, mert Tényi Anett hangszálgyulladást kapott, így a taliándörögdiek nagy bánatára sajnos nem tudott fellépni, a srácok viszont hozták a formájukat – dőlt mindenki a nevetéstől.

somogyi_andras.jpg

A harmadik napon, 29-én vasárnap, a Velencei-tó humorista-szirénje, Szente-Veress Adrienn és a kecskeméti stand up-anyuka, Redenczki Mária tartotta izgalomban a hallgatóságot. A hírek szerint ez olyan jól sikerült, hogy a kocsma néhány törzsvendége – akiket várhatóan nem fognak a társadalomra veszélyes mértékű absztinencia vádjával dutyiba zárni (magyarul be voltak rúgva) - a műsor sikerén felbuzdulva stand up-olni kezdtek a nézőtéren. A lányok jól kezelték a helyzetet, a siker itt sem maradt el.

A negyedik nap (az átkozott hétfő!) a nem várt izgalmak jegyében indult, hiszen délelőtt kiderült, hogy Adri kisfia megbetegedett, ezért az esti műsort nem tudja vállalni, de arra aztán végképp nem számított senki, hogy Polgár Peti kölcsönautója is lerobban… Az már csak hab a tortán, hogy Peti kiesésével nemcsak hétfőn, de kedden sem volt rajtam kívül stand up-os a műsorban, mivel Somogyi Bandinak is közbejött valami keddre. Tehát hétfőre és keddre az ígért 3-3 humorista helyett csak egy darab Szép Bence állt rendelkezésre. A hétfőt ezért Ürmössel együtt vad telefonálással töltöttük, hogy sikerüljön valahonnan leakasztani olyan stand up-os kollégát, aki hajlandó saját költségén elutazni a Völgybe fellépni. A felhívott humoristák becsületére váljon, mindenki szívesen jött volna stendápolni, de túl későn szóltunk, családi-munkahelyi elfoglaltságát/szabadságát már nem tudta átszervezni…  (Társulatunk oszlopos tagja, Orosz Gyuri például Spanyolországban nyaralt a mindig bájos Krisztával… Igazoltan távol...)

Szep_Bence_humorista.jpgHétfőn tehát Szép Bence stand up comedy show volt, de már nem a Klastrom kocsmában, hanem a Kocsor házban, ahol ezután minden este zseniális vacsorával és kitüntető szeretettel várták a humoristákat a ház angyalkái, Erika és Helga, valamint a főszervező Ildikó. Vendéglátói üzemmódban szőrös angyalok (vagyis férfiak) is jelen voltak, feltétlenül emlékezzünk meg Pityuról, a világ legközvetlenebb polgármesteréről és Zoliról, a helyi borászról (akiről Pityu csak annyit mondott a bemutatkozásnál, hogy „Zoli egy nagy borász! Nem kis dolog ám szőlő nélkül bort csinálni, he-he!”). Szóval hülyeségért nem kell a szomszédba menni még Dörögdön sem, kellemesen meglepő volt látni, hogy a Szőke-Fábry duó komoly stand up-os konkurenciát kapott a polgármester személyében.

maczko_adam.jpg

Kedden már a Kocsor ház szabadtéri színpadán hömpölygött a stand up-áradat, érkezett a turai Maczkó Ádám, akit én először a Tarajos Gőtében, a Stand Up Brigád humorista-tehetségkutatóján láttam, de itt jobban ki tudott teljesedni , mint a tehetségkutató 5-10 perce alatt. Ádám műsorát nevetések, tapsok és Szép Bence szakította félbe (utóbbi csak azért, hogy neki is jusson egy kicsi a tapsból és a műsoridőből).

Szerdán Magyarország legjobb parodistája, Somogyi András és legjobb Rokker Zsolttija, Erdei Sándor lépett színpadra – ez volt az első este, amely szinte teljesen megtöltötte a Kocsor ház udvarát. Napról napra egyre többen jöttek az előadásokra, sokan direkt a humoristák miatt keresték fel Taliándörögdöt, aztán a stand up után még ott maradtak egy kis zenét hallgatni – hiszen a humoristák után zenészek szállták meg a színpadot.

Csütörtökön Rokker Zsoltti stand up-ja mellett a Beleznay-Magyar házaspár (Beleznay Endre-Magyar Attila) tágította a kabaré határait – a szervezők szerint ez volt az a nap, amikor a legtöbben voltak a legkisebb humorfesztiválon.

beleznay_endre.jpgPénteken Fábry egyik írója, a IV. Humorfesztivál nyertese, az újabb apai örömök elé néző (fia lesz megint) Kövesdi Miklós Gábor nevettetett. Csütörtöki nagy sikerét megismételve, sőt még azt is túlszárnyalva bolondozott Beleznay Endre, aki szokása szerint ezúttal is tágította a műsoridő kereteit – de azt a Völgyben senki sem bánta.

kovesdi_miklos_gabor.jpgSzombaton, a fesztivál utolsó napján Kövesdi Miklós Gábor alapozta meg a jó hangulatot. A „nagy öreg” mellett egy friss felfedezett, Rostás Tibor nevettette a publikumot, akit a Tarajos Gőtében rendezett júliusi tehetségkutatón már bebizonyította, hogy elementáris erejű a humora. A szervezők szerint Taliándörögdön is kiváló műsort adott, így a Kövesdi-Rostás est méltó és színvonalas lezárását adta Magyarország legkisebb humorfesztiváljának.

Részemről külön köszönöm dörögdi vendéglátóinknak a rengeteg szeretetet, Ambrus Ildikónak a nagyszerű szállást és kedvességet, valamint Ürmös Zsoltnak a program kiváló összeállítását.

A beszámoló végére beillesztem még Ildikó köszönőlevelét…

„Kedves Barátaink!

Szeretnénk Nektek megköszönni ezt a felejthetetlen pár napot, amit Taliándörögdön a Kocsor házban tölthettünk veletek a 2012 évi Művészetek Völgye program alkalmából.

Hálásak vagyunk, hogy a művészetetekkel hozzájárultatok ahhoz, hogy ez a helyszín méltón szórakoztassa vendégeinket és örömmel tölt el bennünket, hogy immáron barátokként tekinthetünk rátok. Reméljük, hogy ti is jól éreztétek magatokat és a jövőben is szeretettel várunk Bennetek akár a fesztivál keretein belül, akár mint magánemberek a szeretteitekkel.

Bízunk benne, hogy nemsokára ismét találkozunk veletek!

Szeretettel: Ildikó, Helga, Erika (a Kocsor ház angyalkái), Pityu és Zoli”

A bejegyzés trackback címe:

https://humorista.blog.hu/api/trackback/id/tr494718117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása