Karinthy-gyűrű 2021 botrány
2021. június 12. írta: humorista

Karinthy-gyűrű 2021 botrány

Galla Miklós Karácsony Gergely miatt nem kapja meg a humoristák legnagyobb elismerését?

galla-miklos-karinthy-gyuru.jpg

Galla Miklós humoristát még februárban értesítették arról, hogy 2021-ben ő kapja a Rádiókabaré kiemelkedő teljesítményt nyújtó szerzőinek, előadóinak járó Karinthy-gyűrűt. Erről a rádiókabaré humoristák már tudtak egy ideje, de mindenkit meglepett a hír, hogy az MTVA a héten visszavonta tőle az elismerést.

Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója – a díj alapítójának jogutódja – a humoristának küldött levélben azt írta:

„Ezúton értesítem, hogy a szakmai kuratórium döntése értelmében 2021. évben nem Ön részesül a Karinthy-gyűrű-díjban, mivel közelmúltbéli tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével."

Galla Miklós értetlenül áll a döntés előtt és azt nyilatkozta, hogy "egy MTVA-beli informátora szerint politikai körökben az az álhír terjedt, hogy csatlakozott Karácsony Gergely mozgalmához".

„Teljes fikció!" -nyilatkozta Galla. "Semmilyen kommunikáció nem zajlott a mozgalom és köztem. De ez lehet a döntés hátterében. A politika ártatlan áldozatává váltam” – mondta.

A Karinthy-gyűrű 2021 díjának odaítélése körüli botrány hamar hatalmasra duzzadt, számos humorista megszólalt az ügyben, a legnagyobb hullámokat az egyik legjobb Showder Klub fellépőnek az írása okozta.

Kőhalmi Zoltán humorista reakciója

kohalmi-zoltan-karinthy-gyuru-galla.jpg

Kőhalmi Zoltán - aki humorista létére nagyon ritkán nyúl közéleti témákhoz - azonnal levelet írt, amelyet a Facebook-oldalán is nyilvánosságra hozott.

Ritkán emailezek, de ma írtam egyet.

Tisztelt Dobos Menyhért Vezérigazgató Úr!

Karinthy-gyűrűs humoristaként írok Önnek.

A mai napon értesültem róla, hogy a díjazottak “tevékenységének” a “közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével” kell összeegyeztethetőnek lenni. Amikor az elismerést kaptam, valamiért elfelejtettek minderről tájékoztatni, én pedig nagyon meg voltam illetődve, ezért nem kérdeztem rá. Sőt, bevallom: tudatlan fejjel azt hittem, elég lesz a szakmai alázat, a maximalizmus, a szüleimtől kapott értékrendem és elődeim, példaképeim iránymutatása.

Mivel a díjat a mai napig nagy becsben tartom, (egyszer betörtek hozzánk, de nem találták meg, máskor meg nekem kellett visszalopnom a kislányom babaházából), semmiképpen sem szeretnék olyasmit tenni vagy nyilatkozni, amivel utólag érdemtelenné válnék a díjra. Kérném, küldje el írásban, mit tehetek, és mit nem, illetve szívesen vennék egy általános iránymutatást, ha esetleg váratlan helyzetbe kerülnék, és önálló gondolatokat kellene megfogalmaznom.

Javaslom továbbá az összes eddigi díjazott értékrendjének, szellemiségének átvilágítását, nehogy megbújjon közöttük egy érdemtelen. Segítségükre lehet, hogy mindegyikükről számos leleplező erejű hangfelvétel készült, ahol hosszan fejtik ki saját nézeteiket, valaha ezt nevezték Rádiókabarénak. Sajnos ezen felvételek jó része Önöknek már nincs meg, mert 2010-ben a Rádió új vezetése kihajította az egyedülálló kabaréarchívumot. Szó szerint a folyosóra dobálták a szalagokat, kizárólag a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével összeegyeztethető módon. Szerencsére volt olyan munkatárs, aki az utolsó heteiben nem sajnálta a fáradságot, és amit tudott, bedigitalizált. Megkaptam tőle, úgyhogy nekem elég sok minden megvan, oda tudom adni.

Tisztelettel,

Kőhalmi Zoltán,

pillanatnyilag Karinthy-gyűrűs humorista

A Nyugat írójáról és nagy humoristájáról elnevezett Karinthy-gyűrűt 1975 óta minden évben, június 25-én, Karinthy Frigyes születésének évfordulóján osztják ki a Rádiókabaré kiemelkedő teljesítményt nyújtó szerzőinek, előadóinak. Alapítója és adományozója a Magyar Rádió elnöke, ma már ennek utóda, az MTVA. A gyűrűt tavaly Scherer Péter színész, 2019-ben Bagi Iván és Nacsa Olivér kapták.

A delelő obsitos és a fekete bárány

Humoristák

Humorista előadók

 

A bejegyzés trackback címe:

https://humorista.blog.hu/api/trackback/id/tr4416589798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása