Ma lenne 90 éves Ephraim Kishon író-humorista
2014. augusztus 23. írta: humorista

Ma lenne 90 éves Ephraim Kishon író-humorista

kishon_Ferenc.jpg90 éve, 1924. augusztus 23-án született Ephraim Kishon, vagyis Kishont Ferenc, a magyar származású, de izraeliként világhírűvé vált író, humorista.

Budapesten látta meg a napvilágot. Eredeti neve Hoffmann Ferenc (a Kishont vezetéknevet a II. világháború után vette fel), édesapja bankigazgató volt, édesanyja pedig édesapjának a titkárnője. Teljesen asszimilált környezetben nőtt fel, bár ősei között rabbik is voltak. Korán felismerte, hogy választania kell a hit és szkepszis, azaz a humor között. Az utóbbi mellett döntött. A jezsuitákhoz járt iskolába, családjával a zsidótörvényekig jómódban éltek. 1942-ben érettségizett egy kereskedelmi iskolában, s mivel egyetemre nem mehetett zsidósága miatt, ötvösséget tanult. Bár kikeresztelkedett, a második világháborúban munkaszolgálatosként Szlovákiába terelték, de sakktudása révén a századparancsnok titkára lett.

A jolsvai táborból hamis igazolvánnyal megszökött, és néhány nap alatt vasúton megérkezett Budapestre. Számos családtagja a lágerekben pusztult el. Itthon bujkált, okiratokat, pecséteket hamisított, és írt egy szatírát egy pártról, amely a kopaszokat akarta kiirtani. Darabjával irodalmi versenyt nyert, művét azonban nem adták ki, érthető okok miatt: Rákosi Mátyás is kopasz volt. Ám sikere révén a Ludas Matyi és a Szabad Száj munkatársa lett, Révai József egy musical írásával is megbízta, amely a proletariátus vezető szerepéről szólt volna.
Ennek hatására döntött úgy, hogy elhagyja Magyarországot, amire Tabi László is biztatta.

1949-ben Izraelbe ment, itt a bevándorlási tisztviselő a Kishont vezetéknévről lehagyott egy "t" betűt, a nevét Ferencről Ephraim-ra változtatta. Egy kibucban dolgozott, és az Új Kelet című magyar lap munkatársa lett, majd az ivrit (újhéber) nyelv elsajátítása után, 1952-től 32 éven át a Maariv című lapban jelentek meg írásai, amelyekben a bevándorlók kérdéseivel, az izraeli hétköznapokkal foglalkozott szatirikus formában.
A Védenc című első darabját a tel-avivi Habima színház zártkörű előadáson adta elő, mentegetve az ifjú, kezdő bevándorló szerzőt, aki bizonyára jobb műveket is fog írni. Óriási siker volt, főleg a kormányzó Munkapárt rovására elsütött viccek miatt: "Ön melyik párt tagja? - Egyiknek sem, már van lakásom." 1957-ben Tel-Avivban kabarészínpadot alapított Zöldhagyma néven. 1959-ben jelent meg New Yorkban Forduljon meg, Lót asszony című könyve. A Broadway egyik színházában mutatták be Unfair to Goliath című darabját, és 1964-től Hollywoodban forgatókönyvíró és rendező is volt.

A legsikeresebb izraeli szerző, a világ egyik legnépszerűbb humoristája volt. A pesti zsidó humor hagyományait folytatta, legfőbb elődeinek Molnár Ferencet és Karinthy Frigyest tekintette. Izraelben és Magyarországon egyaránt igen népszerű volt, de a legolvasottabb Németországban volt. Több mint 50 kötete, elbeszélése, színdarabja jelent meg héberül, műveit 37 nyelvre - köztük magyarra - fordították le, és ezek a világszerte közel 40 millió példányban keltek el.

Megkapta a Herzl-díjat, a Jabotinsky-díjat, a Szokolov-díjat, a Till Eulenspiegel-díjat, a párizsi Noble-díjat. Filmjeivel kétszer nyerte el a San Franciscó-i Golden Gate-díjat és háromszor a hollywoodi Golden Globe-díjat. 1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, 2002-ben az Izrael-díjat kapta meg. 2005. január 29-én a svájci Appenzellben halt meg.


Magyarországon megjelent művei:

Veszett ernyő nyele (1984)
Az eszed tokja! (1986)
A zanyja krausz (1988)
Efrájim Kishon 111 humoreszkje (1990)
Hogy volt? – A nagy lebőgés oknyomozó története (1992)
Volt szerencsém – Kishont Ferenc önéletrajza (1994)
A tengeribeteg bálna – útikalauz ától cetig (1996)
Hajvédők (1997)
Kész színház (2000)
Hiszi a piszi fejesugrás a magas politika pocsolyájába (2004)
Alma a fa alatt – a Tízparancsolat használati utasítása (2004)
A szerencsés flótás (2005)
Világos, mint a nap (2011)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://humorista.blog.hu/api/trackback/id/tr506595193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása