Fapad S01 E03
2014. október 20. írta: humorista

Fapad S01 E03

 

A Munkaügyek c. sorozat alkotóitól: Fapad! Az Air Horse légitársaság kalandjai - főleg a földön... Az  MTVA új sorozatának egyik szülőatyja a Munkaügyek és számos film forgatókönyvének írója, a Dumaszínház vezetője, Litkai Gergely humorista, a filmsorozatban a színészek mellett humoristák is felbukkannak.

Humoristák ingyen fellépése Budapesten I Műsorvezető rendezvényre

 

A Fapad c. vígjátéksorozat az úgynevezett "mockumentary stílusban" készült. Litkai Gergelytől nem áll messze a mockumentary stílus, hiszen az Ember, akit kihagytak (2000) című kisfilmje is ebben a formában készült. De mi is az a mockumentary? Olyan filmtípus, amely dokumentarista eszközök intenzív alkalmazásával fikciós eseményeket jelenít meg. Litkai definíciója szerint: "egy áldokumentum műfaj, ami még ráadásul általában humoros is".

Litkai Gergely elmondta, volt már arra példa Magyarországon, hogy a mockumentary stílust használták fel egy film elkészítéshez, de sorozatban talán a Fapad az első, ugyanis ebben a produkcióban használták fel először a műfaj teljes eszköztárát. "A mockumentary stílus a biztosítéka annak, hogy a feszültség nőjön, de egyúttal jó keretet is ad az egész műsornak. Ezenfelül sokat segít a szituációk kialakításában, miközben éppen az újszerűsége miatt a stábnak és a színészeknek is hozzá kellett szokniuk ehhez az áldokumentarista formához” - folytatta Litkai.


A mockumentary szó (a mock magyarul mű-, ál-) egyébként tágabb értelemben kigúnyolást és megtévesztést jelent. Litkai Gergelytől sem áll messze a professzionális gúnyhasználat, így szerinte is logikusnak tűnik, hogy a kigúnyolás kifejezés a legjobb a Fapadra, mert "egy műfajt használtunk fel arra, hogy megmutassuk a szereplőink igazi arcát”.

A forgatások már lezajlottak, így a kész anyagok várják, hogy adásba kerülhessenek. A munka során Litkai Gergely a legviccesebb emléket egy éjszakai forgatásról őrzi. Nevezetesen, amikor egy óriási Boeing repülőgép előtt egy legénybúcsú-jelenetet forgattak, és egy sólyom elcsípte valakinek a combartériáját. Természetesen csak a cselekmény kedvéért.

„Egyébként nagyon jó volt a színészekkel, a rendezőkkel és az egész stábbal a kapcsolat. Megkedveltük egymást, és büszke vagyok rá, hogy ebben a projektben dolgozhattam” – mondta Litkai Gergely.

A humoristák és színészek közreműködésével készült sorozat első része megtekinthető a fenti videón!

Forrás: hirado.hu

Szép Bence

 

A bejegyzés trackback címe:

https://humorista.blog.hu/api/trackback/id/tr816811421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása