Boris Jelcin legviccesebb pillanatai
2015. február 13. írta: humorista

Boris Jelcin legviccesebb pillanatai

boris_jelcin.jpg

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, vagyis az orosz elnök Magyarországra látogatása megosztja a magyarokat: egyesek az ország támaszaként, barátjaként tekintenek rá, mások meg a háborús bűnöst, a diktátort, az emberi jogok sárba tipróját látják Putyinban. (A Humorista Blog most nem menne bele ebbe a vitába, mert nem ez a blog célja.)

A humor kedvelői azonban nem felejthetik el, hogy milyen sok vidám pillanatot szerzett nekünk a világ egyik legviccesebben viselkedő politikusa, a néhai orosz elnök, Boris Jelcin (1931-2007), aki egyesek szerint nem vetette meg az alkoholt.

Jelcin valóban nem vetette meg az alkoholt, hiszen kifejezetten szeretett inni. A világ egyik leghatalmasabb politikusa, miközben az orosz atomrakétákat irányító atombőrönd mindig a keze ügyében volt, masszívan ivott - és rendszeresen került kínos vagy vicces szituációba.

Íme egy csokor Boris Jelcin legviccesebb pillanataiból!

Boris Jelcin humorista üzemmódra kapcsolt

 

Boris Jelcin legemlékezetesebb tévedése talán az volt, amikor 1997 novemberében Jelcin elnök hivatalos látogatást tett Kínában. Mikor a vendéglátó, Teng Hsziao-ping (a Kínai Népköztársaság néhai vezetője) lányunokáját kellett volna magas kitüntetésben részesíteni, a már nem szomjas Jelcin a kínai kommunista vezető unokája helyett egy férfi tolmácsot tüntetett ki. A tolmács próbált elslisszolni Jelcin elől, de Jelcin a nagy lapát kezével megfogta és jól szíven szúrta egy plecsnivel. Ezután a vendéglátó Teng Sziao-Ping udvariasságból meghívta, hogy még maradjon néhány napig, Jelcin azzal hárította el a meghívást, hogy az élelmiszer-tartalékai csak két napig tartanak ki.


Németországban egy hivatalos látogatáson egy rezesbandának vezényelt matt részegen.

Egyik politikusi körútján egy stégről beledobott egy nőt a vízbe és kedélyesen integetett neki. (Mindkét esetet lásd a videón!)

 

 

Taylor Branch Pulitzer-emlékdíjas történész könyvében ismertet több tucat titkos interjút, amelyen 1993 és 2001 között Bill Clinton USA-elnök vett részt. Clinton az egyik interjú során elmesélte, hogy Borisz Jelcin 1995-ös washingtoni látogatása – a nem éppen absztinens elnök miatt - csaknem botrányba fulladt. Az amerikai titkosszolgálat éjjel az utcán szedte össze az erősen ittas orosz elnököt, aki egy szál alsónadrágban akart taxit fogni egy forgalmas sugárúton. Az orosz elnök állítólag pizzát akart enni a késő estig tartó ivászat után.

Jelcin torkát másnap sem sikerült aszály sújtotta területté nyilvánítani, éjjel a hátsó lépcsőn indult el szállása alagsorába, amikor egy biztonsági őr meglátta és azt hitte, betörő, ezért feltartóztatta, kisebb diplomáciai botrányt okozva ezzel.

Egy amerikai kabaréműsorban nem véletlenül mondták Jelcinről, hogy: Ma volt Borisz Jelcin születésnapja. A szokásos módon ünnepelt, arccal a tortába borulva. Ki is rúgták a komikust, pedig csak igaza volt.

boris_jelcin_vicces.jpg
Jelcin második választási kampányának reklámanyagához tartozott egy brossúra is, melyben az elnök önmagát interjúvoltam meg. Az egyik kérdés, amit Jelcin feltett magának, így hangzott:
- Igaz-e, hogy alkoholista vagyok?
A válasz:
- Ha igennel válaszolnék, az nem lenne igaz. Ha viszont nemet mondok, az sem lenne igazán meggyőző. Különben sem hinné el nekem senki és még azt is mondanák, hogy: milyen orosz vagy te, Borisz Nyikolajevics, ha még inni sem tudsz! Vagyis a legjobb az, ha azt mondom: nem vagyok alkoholista, de jól tudok inni.”

Az Aszkar Akájev kirgiz elnök által Jelcin tiszteletére rendezett vacsora egy kései órájában a már ittas orosz elnök két fakanállal kezdett dobolni vendéglátója kopasz fején.

1994 nyarán Jelcin elnök és köre sétahajózást tett a Jenyiszejen. A már mámoros állapotban lévő kíséret felvidítására az elnök vízbe hajíttatta akkori sajtószóvivőjét, Vjácsászláv Kosztikovot.

Jelcin nagy igyekezettel lobbizott az orosz-svéd földgázvezeték építéséért. "Ez jó lesz az embereknek a ti országotokban." – magyarázta Persson svéd miniszterelnöknek – "Az embereknek már elegük van a szénből. Igazuk van, ha ezért bírálnak titeket."
Persson zavartan mosolygott:
- Svédországban már alig fűtenek szénnel.

Svédországi látogatásának első napjain az elnöki sajtóértekezleten azzal lepte meg a svéd újságírókat, hogy megjegyezte:
"Az idős svédek emlékezetében még biztosan elevenen él a két ország közötti véres háború." (A két ország között a napóleoni háborúk óta béke honol.)

stand_up_comedy_fellepok_megrendelese.jpgHirdetés: Stand Up Comedy fellépők megrendelése

 

A kölni WTO csúcson a beteg elnök elveszítette egyensúlyát, mikor Schröder német kancellárt ölelte át. Ha Schröder nem húzza vissza az utolsó pillanatban, akkor bizony kínos dolgoknak lehettünk volna szemtanúi.

Egy Teng-el közös sétán Jelcin így szólt a fényképészekhez:
"Miért minket fényképeztek? Fényképezzétek inkább a holdat!" – és rámutatott a lemenő Napra.


1997-ben egyszer betegen nyilatkozott az NTV televíziós csatornának. "A grippot (influenzát) Moszkvában kaptam. Ez is azt bizonyítja, hogy milyen szoros a kapcsolatom az egyszerű moszkvai néppel."


Miután elolvasta Igor Ivanov "stratégiapapírját" a koszovói konfliktusról, a fellelkesült elnök megjegyezte, hogy egy ilyen tehetséges ember feltétlenül Oroszország külügyminisztere kell, hogy legyen. Csakhogy, Ivanov már két hete az volt, Jelcin személyesen nevezte őt ki.

Mikor 1994 októberében II. Erzsébet Moszkvába látogatott, az egyik közös fényképezésen Jelcin a királynő kosztümje körül matatott.
"Nem, Borisz, nem nála van a vodkás kulacs!" – írta másnap a Daily Mirror című brit lap.

Oszd meg és uralkodj!

A cikket küldd el barátaidnak, vagy oszd meg a közösségi médiában és uralkodj a nevetéseden! :-)

Forrás: Viccüzem, Wikipedia

 

A bejegyzés trackback címe:

https://humorista.blog.hu/api/trackback/id/tr837164679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása