Bethlen Téri Kabaré - a kritika is magasztalja a humoristák kabaréját
2013. május 16. írta: humorista

Bethlen Téri Kabaré - a kritika is magasztalja a humoristák kabaréját

bethlen_teri_kabare_kritika.jpgHatártalan hahota címmel nagyon kedvező kritikát kapott a Stand Up Brigád kabaréja a Bethlen Téri Színházban. A humoristák május 21-én, kedden mutatják be utoljára (nyugi, csak ebben az évadban) a Bethlen Téri Kabarét. 

Az Erzsébetvárosi Újságban megjelent kritika szerint "Ha jóízűt akarnak kacagni, ne hagyják ki a Bethlen Téri Színház kabaréját!". Tóduljanak tehát a nézők csőstül, addig meg olvassák el az újság kritikáját a cikk folytatásában! 

Határtalan hahota

A pesti Csikágó közepén, a Bethlen téren 84 éve, 1929 novembere óta működik egy hely, ami volt már színház, mozi, revü és kabaré is. Most, 2013-ban a sokat megélt falak között újra felharsan a kacagás, hiszen a Stand Up Brigád és a Bethlen Téri Színház feltámasztja a műfajt. Sőt, ennél talán kicsit több is történik.

Már kezdtem elhinni, hogy a mai pesti humor unalmas, erőltetett és faragatlan, semmi több, csak utánjátszás meg némi divat, hiszen minden bokor alján kacag egy stand up komikus. És a Bethlen téren megtörtént a csoda. Már az első pillanatban gyanús volt, hogy teltház fogad. A nézők tehát tudnak valamit. Mint később kiderült, az előadók is. Adott egy hölgy (Tényi Anett) és három plusz egy úr (Beleznay Endre, Szép Bence, Ürmös Zsolt, valamint Zambrzycki Ádám, aki táncosként nem tagja a brigádnak), akik esetében a legfőbb érték a tehetségükön – ami önmagában is csodálatos dolog – túl, hogy van mondanivalójuk, képesek kommunikálni a közönséggel, el tudják őket csábítani, és a humor náluk soha nem jelent alpáriságot.

humoristak_stand_up_kabare.jpg

Bár a nevük Stand Up Brigád, és mondhatom, igazán értik a dolgukat, valahogyan ez az egész mégsem stand up, sokkal inkább sketch comedy. Borzasztó, hogy nincsenek megfelelő magyar kifejezéseink, ez utóbbit ezért így magyarázhatjuk: vidám, 5–6 perces vázlatok sorozatából álló kis jelenetek, néhol rögtönzések az alapszövegre.

Nem gondoltam volna, hogy van még valaki, aki tudja, mit jelent konferálni, jelen lenni, de Beleznay bizony tudja. Érzi a határokat, figyeli a közönséget, együtt él vele. Olyan egyszerű történetekből képes sziporkázóan szellemes és kacagtató sztorikat faragni, mint amilyen a valamikori Nemzeti Színház élete, hiszen ő ott kóstolgatta elsőként a színjátszást. Ahogy ez az öt ember jön és megy, újra élettel telik meg a pesti Csikágó, és ezt a nyitókupléban meg is jósolják.

tenyi_anett_noi_humorista.jpg

Megidézik Kellér Dezső emlékét és az „örökifjú” válságot is, amely megint széteszi az életünket. Persze beülünk az elmaradhatatlan Hacsek és Sajó mellé, aztán szóba kerül minden, ami ma tényleg szóba kerül: a magyar helyesírás változása, a lakáshitelek, az internetes társkeresés, a házasság „szépségei”, hentescasting és két frenetikus jelenet, az egyik: hogyan nézett volna ki 1848, ha lett volna médiatudósítás, és a másik: milyen egy ízig-vérig modern bankrablás. Ne feledkezzünk meg a táncos Zambrzycki Ádámról sem, aki szünettel kettévágott remek jelenetében finoman tart görbe tükröt a csapból is folyó, úgynevezett tehetségkutató műsoroknak.

És a közönség kacag, és vevő mindenre, a tempó elképesztő. Igen, ezt nevezem én modern pesti
humornak! Ha jóízűt akarnak kacagni, ne hagyják ki a Bethlen Téri Színház kabaréját!

humoristak_kabare.jpg

(Forrás: Erzsébetvárosi Újság)

Humorista Blog linkajánló

Bethlen Téri Kabaré I Gegmenők I Stand Up Comedy előadók I Gegmenők videó I Humoristák a Nóta Tv-n I Humoristák megrendelése I Gyerekműsorok I Bűvészműsor I Gyerekműsor Gyerekműsor videók I Bűvészshow I Ajándék házassági évfordulóra I Humoristák I Gyerekműsor rendezvényre Stand Up I Születésnapra meglepetés ajándék I Ajándék barátoktól lakodalomra  I Lakodalomra ajándékötlet I Esküvőre különleges meglepetés Humoristák megrendelése I Humorista rendezvényre Stand Up Comedy fellépők

A bejegyzés trackback címe:

https://humorista.blog.hu/api/trackback/id/tr815303118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása