A Rádiókabaré köszöntötte a 60 éves Fábryt
2013. november 06. írta: humorista

A Rádiókabaré köszöntötte a 60 éves Fábryt

fabry_sandor.jpg

Fábry Sándor humorista (dramaturg, író, műsorvezető) november 20-án tölti be 60. életévét. Tegnap, a novemberi Rádiókabarék felvételén a szerkesztők és a humorista kollégái meglepetéssel készültek a mesternek. A meglepetés részeként Aranyosi Péter, Dombóvári István, Badár Sándor humoristák méltatták az örökifjú dumagépet, majd a gegcsapatának tagjai gyűjtötték össze a mester aranyköpéseit - és osztották meg ezeket a közönséggel. 

fabry_sandor_humorista_radiokabare.jpg

Minden poént nem szeretnék lelőni a szombati Rádiókabaré adásából, inkább csak egy kis ízelítőt adnék a műsorból. Az aranyköpések a gegcsapattal kapcsolatos munka során hagyták el Fábry ajkait.

Fábry Sándor aranyköpései

 

"Amióta megjöttél, eszel, és úgy látom ez minden erődet felemészti."

"Mész a Rózsa Gyurihoz mikrofonállványnak."

"Anyagodat megkaptam, iktattam. A kukában találod."

"Csukd be az ajtót. Kívülről!"

A többi Fábry-aranyköpés meghallgatható a szombati Rádiókabaréban. Köszönjük a gegcsapatnak a gyűjtést! 

Fábry gegcsapatának tagjai: Aranyosi Péter, Tóth Tibor és Kövesdi Miklós Gábor (ők már a kezdetektől Fábryval dolgoznak), Ürmös Zsolt, Kenderessy Attila, Nagy Gábor (Büfés Gabi), Fehér Boldizsár, Bakó Ignác.

Fábry Sándor 60 éves

 

A Wikipedian található Fábry Sándor önéletrajzból szemezgetve röviden felvázolom a népszerű humorista életének legjelentősebb állomásait - vagy épp' kevésbé ismert érdekességeit.

Fábry Sándor 1953. november 20-án született Budapesten. A belvárosban nőtt fel, családjával sokáig a Kodály köröndön lakott.

18 évesen, 1972. március 15-én benne volt abban a 200 főnyi tömegben, amely a Batthyány-örökmécsesnél énekelte a Himnuszt, amiért többedmagával izgatás bűntette és szabálysértés miatt előállította a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Emiatt az MSZMP Központi Bizottság Tudományos- Kulturális és Közoktatási Osztálya nem javasolta egyetemi továbbtanulásra, ennek ellenére mégis elkezdhette ugyanez év szeptemberében a Pécsi Tanárképző Főiskolát, majd 1976-78 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar–német szakán folytatta tanulmányait. Ezzel párhuzamosan, ugyancsak 1976-78 között elvégezte a Mafilm Filmíró Iskoláját is.

Befejezve tanulmányait a tanári pálya helyett 1978 és 1992 között a Mafilm dramaturg-gyakornoka, majd dramaturgja volt, közben 1989-ben elindította a Hócipőben a lap egyik legnépszerűbb rovatát, a Dizájn Centert, amelyet vitt magával 1998-ban induló Esti Showder Fábry Sándorral című önálló televíziós műsorába is (a Hócipőt 2002-ben végleg otthagyta).

fabry_sandor_60_eves.jpg

1992 óta szabadfoglalkozású, rendszeresen publikál különböző lapokban, dramaturgi pályafutása során több mint 40 forgatókönyvet írt szerzőtársával, Kardos Csabával.

Az 1990-es évek elején figyeltek fel először humorára. Rövid idő alatt számos kabaréműsor konferansziéja, önálló betétek szerzője lett a Rádiókabaréban. Az 1998-as humorfesztivál szóvivője volt. 1994-ben a Soros Alapítvány jubileumi (10 éves), ünnepi műsorát vezette nagy sikerrel.
1994–95 között a Merlin Színházban „A pincér közbeszól” című improvizatív önálló esttel lépett fel, majd pedig az Új Színházban tartott önálló komédiás estet „A Fábry” címmel.

1998-tól önálló műsora volt a tv-ben, mely kezdetben az MTV-n „Esti Showder Fábry Sándorral” címen, majd az első évad végén átkerült az RTL Klubhoz, ahol 2011-ig futott, kéthetente csütörtökön 21 óra 10 perctől ugyanazon a címen. A műsorba főleg ismert magyar személyiségeket (írók, költők, színészek, humoristák, sportolók stb.) hívtak meg, de szerepeltek már különböző nemzetiségek, vallások, közszervek (például rendőrség, tűzoltóság) képviselői is, akik általában valamilyen velük megesett humoros történetet mesélnek el.

A műsor állandó rovata volt a „Dizájn Center”, a show egyik legnépszerűbb eleme, amely főleg az elmúlt 30–40 évben gyártott és a kereskedelemben egykor kapható termékeket vett górcső alá, nosztalgikus emlékeket is megidézve. A műsor ezen részéből DVD is forgalomba került.
2009. szeptember 17-én debütált a Legyen Ön is milliomos! új műsorvezetőjeként. 2012-től visszatért a Magyar Televízió képernyőjére, ahol „Fábry” címmel indított műsort.
Televíziós szereplései mellett számos újságban is publikált már. Írásai megjelentek a Playboy, az Elite Magazin, a Filmvilág és a Népszabadság hasábjain.

Fábry Sándor, Isten éltessen! 

A bejegyzés trackback címe:

https://humorista.blog.hu/api/trackback/id/tr355616976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása